2 czerwca 2016r. w naszej szkole mieliśmy przyjemność gościć panią dietetyk, którą zaprosiła FUNDACJA AKADEMIA ROZWOJU KREATYWNEGO, aby podziękować za współpracę z wolontariuszami. Prelekcja dotyczyła „PUŁAPEK ŻYWIENIA”, w ramach programu profilaktycznego „TRZYMAJ FORMĘ”.
Na zajęciach mogliśmy się dowiedzieć paru informacji o racjonalnym żywieniu i chorobach cywilizacyjnych czyhających na młodego człowieka.
Racjonalne żywienie to nic innego jak właściwy dobór produktów, równoważenie bilansu energetycznego, a także urozmaicenie potraw i posiłków oraz ich regularne i odpowiednio częste spożywanie. W komponowaniu codziennych, urozmaiconych posiłków pomaga korzystanie z podziału produktów spożywczych zazwyczaj przedstawianym pod postacią tzw. piramidy żywieniowej. Produktów, które znajdują się u doły piramidy powinniśmy spożywać najwięcej, są nimi warzywa, owoce, produkty zbożowe, kasze oraz makarony. Produkty z wyższych poziomów piramidy powinny być spożywane w mniejszych ilościach i rzadziej w ciągu dnia czyli np. mleko, przetwory mleczne, mięso, wędliny, ryby. Na szczycie znajdują się tłuszcze, które powinny być jedynie dodatkiem do posiłków.
Chorobami cywilizacyjnymi możemy nazwać anoreksję i bulimię. Anoreksja (jadłowstręt psychiczny) pojawia się zazwyczaj u młodych dziewczyn najczęściej między 14. a 18. rokiem życia. Zaburzenie to polega na podejmowaniu licznych celowych działań prowadzących do utraty masy ciała. Pacjent postrzega swoje ciało jako "nadal zbyt grube" , wykonuje wyczerpujące ćwiczenia fizyczne, doprowadza do wymiotów, towarzyszy temu lęk przed przytyciem. Pojawiają się zaburzenia hormonalne. Bulimia pojawia się między 18. a 24. rokiem życia. U osób chorych występują napady żarłoczności, nadmiernego jedzenia bardzo dużych ilości pokarmu przekraczających odpowiednią dla danej osoby porcję, po takim napadzie prowokuje wymioty aby "zapobiegać tuczącym skutkom". Stosowane są również głodówki, po których następują kolejne napady.
Pani dietetyk odpowiadała również na nasze pytania. Jedno z nich dotyczyło ograniczenia słodyczy. Odpowiadając powiedziała abyśmy w przeciągu tygodnia spisywali ile słodyczy (batonów, tabliczek czekolady, cukierków) zjadamy, a następnie w kolejnych tygodniach stopniowo ograniczali tę dawkę.
Wszystkim bardzo podobała się prezentacja ponieważ dzięki niej uzyskaliśmy wiele cennych porad żywieniowych.
Dominika Smusz